آداب و رسوم سیزده بدر | آیین سیزده بدر در ایران
آداب و رسوم و نکات جالب در مورد سیزده بدر که تا حالا نشنیدین!
شاید براتون سوال پیش بیاد که بیرون رفتن و آداب و رسوم سیزده به در از کی تا حالا رواج پیدا کرده و یا مفهوم این رسم و رسوم چیه.
در این بخش از سایت ویکی گردی در مورد آداب و رسوم سیزده بدر می خوانیم. روز سیزدهم فروردین به نام روز طبیعت شناخته می شود و نکات جالبی در مورد آداب و رسوم سیزده بدر وجود دارد. که در این بخش اطلاعات کاملی در مورد آداب و رسوم سیزده بدر را برایتان شرح می دهیم.
بیرون رفتن از خانه و پناه بردن به طبیعت
معروف اسـت کـه هر کس در روز سیزدهم نوروز در خانه بماند، نحسی این روز دامن وی را می گیرد و برای همین باید از خانه بیرون برود. در بین ایرانیان باستان هیچ روزی بعنوان روز نحس شناخته نمیشد. آنها تنها چند شماره را بعنوان اعداد مقدس می دانستند مثل شماره هفت؛ اما در کتابهای تاریخی آمده اسـت کـه درسال پنجاه و دو میلادی یونانیان روز سیزدهم سال نو را بعنوان عددی نحس وارد فرهنگ ایرانیان کردند.
سیزده بدر چی بپوشیم؟ + عکس و ایده
بـه این ترتیب ازآن سالها بـه بعد و با استناد بهمین اعتقاد، روز سیزدهم فروردین تمام ایرانیان دست از کار روزمره میکشند و پس از برداشتن غذا و میوه و تنقلات کـه از شب پیش برای سفر یک روزه خود تدارک دیده بودند، راهی دشت و صحرا و باغ شده و آن روز رابه این طریق سپری می کردند.
در روزگاران قدیم کـه شهرها دروازههای متعدد داشت، در روز سیزدهم هر کس از دروازهای بیرون میرفت و از دروازه دیگری بـه شهر وارد میشد تا بـه این وسیله دیو شریری کـه بـه همراه او دم دروازه خروجی مانده اسـت، در بقیه سال پشت دیوار شهر بـه انتظار باقی بماند و او با رها شدن از دست دیو پلید سال خوبی داشته باشد. بـه این صورت از خانه بیرون رفتن را برای دور کردن دیوان و شیاطین پلید از زندگی خود مؤثر میدانستند.
سپردن سبزه به آب روان
شاید شـما هم پیش خود خود میگویید روز سیزده بدر چرا سبزه رابه آب میاندازند؟ در گذشته رسم بر آن بوده اسـت کـه دوازده ستون از دوازده نوع غله بـه تعداد دوازده ماه سال سبز می کردند. «در مواردی هفت ستون بـه نشانه هفت امشاسپند» در هنگام سال نو هر کدام از غلهها راکه رشد بهتری داشت، بـه فال نیک میگرفتند و برای کشت آن سال ازآن نوع غله بیشتر میکاشتند.
چون معتقد بودند این نوع غله در آن سال برکت بیشتری بـه همراه خواهد داشت. آنها در پایان سیزدهمین روز نوروز سبزهها را درکنار نهرها میگذاشتند یا بـه جوی آب روان میسپردند. بعضی معتقدند کـه دادن سبزه بـه آب خاطرات کهنه سال قبل را میشوید یا اینکـه با این عمل سبزی بهار از طریق رود بـه سراسر زمین منتقل میشود و طراوت و شادابی بـه زمین بازمیگردد.
مکان های گردشگری و تفریحی تهران در سیزده بدر
گره زدن سبزه
از دیگر آداب و رسوم سیزده بدر، گره زدن سبزه بـه منظور برآورده شدن آرزوهاست کـه شاید بیشتر برای جوانان دارای جذابیت بوده و منظور ازآن برآورده شدن آرزو و باز شدن بخت آنهاست.
انداختن سنگریزه به پشت سر
بـه اعتقاد بعضیها نحسی روز سیزدهم سال نو در صورتی برطرف می شود کـه هر شخصی سیزده سنگریزه بـه پشت سرخود پرتاب کند و از پروردگار خود بخواهد کـه بلا و آفت را درسال نو از سر او و عزیزانش دور کند. این رسم بیشتر در مناطق کرد نشین کشور اجرا می شود. مردم قزوین نیز بـه درون چشمه و جویبار سنگ پرتاب می کنند.
پختن آش در روز سیزده بدر
یکیدیگر از آداب و رسوم سیزده بدر پختن نوعی آش اسـت کـه در بعضی از نقاط در شب قبل از سیزده بـه در بـه نیت در امان ماندن از حوادث روز سیزده تهیه و بین سیزده تا از همسایهها تقسیم میکنند. بطور کلی رسم پختن آش رشته و خوردن آن در دل طبیعت در بین اغلب ایرانیان رایج اسـت. از دیگر خوراکیها کـه بـه ویژه خوردن آنها در بین مردم کردستان رایج اسـت، میتوان بـه دلمه برگ مو اشاره کرد.
خوردن کاهو و سکنجبین و آجیل باقی مانده از دوازده روز عید
اینکار الان نیز در بین تعداد زیادی از مردم در نوروز رایج اسـت. «گفتنی اسـت در طب سنتی ایران؛ خوردن سکنجبین کـه طبع گرمی دارد، بـه همراه کاهو کـه دارای طبیعت سرد اسـت، تجویز شده اسـت.»
آرایش مناسب برای سیزده بدر | سیزده بدر اینجوری آرایش کن
شادی و خنده در روز 13 بدر
یکی از آیینهایی کـه در گذشته سخت بـه آن پایبند بوده اند، شادی و خنده و نقل لطیفه ها و سخنان طنزآمیز و حکایات بوده اسـت. چون معتقد بوده اند خنده موجب از میان رفتن بدی ها و پلیدی ها در سال جدید می شود.
انجام بازی های مختلف گروهی در سیزده بدر
دراین روز بازیهای مختلف گروهی بسیار رایج اسـت. تاب بازی، هفت سنگ، طناب کشی، وسطی، خواندن ترانهها و رقصهای محلی کـه اغلب بـه صورت گروهی و هماهنگ اجرا می شود نیز بسیار پرطرفدار اسـت. در بین بعضی از اقوام کشور بادبادک پرانی، سوارکاری، کشتی و دیگر انواع هماوردجویی در بین پسران جوان نیز دیده می شود.
از دیگر تفریحات این روز می توان بـه آب بازی و پاشیدن آب بـه یک دیگر اشاره کرد. گفتنی اسـت پاشیدن آب بـه یک دیگر رسمی باستانی و مربوط بـه روز اول یا ششم بهار بوده کـه با گذشت زمان بـه روز سیزدهم نیز سرایت کرده اسـت و فلسفهای جالب دارد.
گردآوری گیاهان صحرایی
در مناطق مختلفی از کشورمان کـه صحراها یا جنگلهای سبزی وجوددارد، مردم محلی از خواص گیاهان ماشین در طبیعت محل زندگی خود آگاهند ودر روز سیزده بدر آنها را برای مصارف خانگی گرد آوری می کنند یا حتی در همان روز با این سبزیها آش میپزند.
خرافات مربوط به روز سیزده بدر
جعفر شهری در کتاب خود بنام «طهران قدیم» بـه جادوهای سیاه مربوط بـه روز سیزدهم اشاره کرده اسـت و می گوید مردم از طریق سرخاب و سفیداب کردن دو سوسک سیاه و انجام اعمالی سعی در تفرقه افکنی میان مردم داشتند.
نظریه هایی پیرامون نحوست سیزده
هیچ دانشمندی ذکر نکرده کـه سیزده نوروز نحس اسـت بلکه قریب بـه اتفاق روز سیزده نوروز را بسیار سعد و فرخنده دانستهاند. برای مثال در آثار ابوریحان بیرونی، جدولی برای سعد و نحس بودن روزها قرار دارد کـه در آن برای سیزدهم نوروز کـه تیر روز نام دارد، کلمه سعد بـه معنی نیک و فرخنده آمده اسـت. بعد از اسلام چون سیزدهم تمام ماه ها را نحس می دانند، بـه اشتباه سیزدهم عید نوروز نحس شمرده شد.
واژه سیزده بدر
معروف اسـت کـه واژه ی سیزده بـه در بـه معنای «در کردن نحسی سیزده» اسـت. اما وقتی بـه معانی واژهها نگاه کنیم برداشت دیگری از این واژه میتوان داشت. «در» بجای «دره و دشت» میتواند جای گزین شود. بعنوان مثال علامه دهخدا، واژه «در و دشت» را مخفف «دره و دشت» می داند.
یکی از معانی واژه «بـه» ، « طرف و سوی » میباشد. مانند اینکـه میگوییم «بـه فروشگاه». پس با نگاهی کلی میتوان گفت واژه «سیزده بـه در» بـه معنای «سیزدهم بـه سوی در و دشت شدن» میباشد کـه همان معنی بیرون رفتن ودر دامان طبیعت سر کردن را میدهد.
ارسال نظر