زخم معده | درمان زخم معده

درمان خانگی زخم معده | راه‌هایی که حال شما را بهتر می‌کنند!

در این مطلب از سایت ویکی گردی با ما همراه باشید تا با درمان زخم معده طب سنتی، داروهای گیاهی و درمان خانگی آشنا شوید.

زخم معده
ویکی گردی:

زخم معده بیماری زخم گوارشی باز است که لایه مخاطی ضخیم داخل معده را از بین می‌برد. وقتی لایه مخاطی محافظ نباشد، اسید معده با دیواره داخلی تماس پیدا می‌کند و باعث زخم شدن لایه درونی معده می‌شود. گاهی زخم‌های گوارشی در روده کوچک یا دوازدهه (اثنی عشر) هم ایجاد می‌شوند. این بیماری که از هر ده نفر یک ‌نفر را مبتلا کرده به‌ خاطر مصرف غذاهای آلوده به باکتری هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori) و استفاده بلندمدت از داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل ایبوپروفن، آسپرین و ناپروکسن به ‌وجود می‌آید. گاهی مصرف داروهای درمان زخم معده عوارضی دارند که باعث دلسردی بیمار از ادامه درمان می‌شوند. اینجاست که پای طب سنتی و درمان خانگی زخم معده به میان می‌آید.

در ادامه با ما همراه باشید تا با درمان زخم معده طب سنتی، داروهای گیاهی و درمان خانگی آشنا شوید.

خوردن این میوه از بی خوابی نجاتت میده!

زخم معده چیست؟

زخم معده که در انگلیسی به آن (Stomach ulcers) یا gastric ulcers می‌گویند بیماری گوارشی دردناک لایه مخاطی درون معده است که با دردهای کم و شدید لذت غذا خوردن را از فرد سلب می‌کند. زخم ابتدای روده یا زخم دوازدهه (duodenal ulcers ) همانند زخم معده جزء زخم‌های گوارشی است که نشانه‌ها و علائم یکسان و البته درمان یکسانی هم دارند. تا پیش از این استرس، سیگار، عادات غذایی نادرست و غذاهای تند در کنار مصرف بعضی داروها به ‌عنوان دلایل زخم معده عنوان می‌شدند، اما عامل اصلی این بیماری گوارشی باکتری مصرف غذاهای آلوده به هلیکوباکتر پیلوری است.

 این باکتری مارپیچ معمولاً در دوران کودکی به ‌واسطه آب و غذای آلوده وارد بدن می‌شود و قابلیت زنده‌ ماندن طولانی در دستگاه گوارش را دارد، البته زیاد نگران نشوید، چراکه نزدیک به دو ‌سوم مردم دنیا با این باکتری در بدنشان زندگی می‌کنند و زخم معده هم ندارند. کار این باکتری از بین بردن لایه پوششی دستگاه گوارش است. وقتی لایه محافظ از بین می‌رود، اسید معده به قسمت‌های آسیب‌دیده برخورد می‌کند و زخم ایجاد می‌شود. درمان دیرهنگام این زخم‌ها هم به خونریزی، عفونت و التهاب ختم خواهد شد.

نشانه‌ها و علائم زخم معده

دردی که با معده خالی تشدید می‌شود و بین چند دقیقه تا چند ساعت طول می‌کشد نشانه زخم معده است. وقتی شدت زخم شدید شود شاهد خونریزی معده و روده خواهیم بود. ۵ نشانه زخم معده که شایع‌تر هستند:

درد در ناحیه شکم نخستین علامت زخم معده است. دومین علامت زخم معده، سوءهاضمه است. اگر دچار آروغ یا سکسکه مکرر شدید باید آن را نشانه زخم معده بدانید. سومین نشانه زخم معده حالت تهوع است که علت آن بر هم خوردن تعادل آنزیم‌های گوارشی است. سنگینی در شکم و حس پر بودن چهارمین نشانه زخم معده است. اگر علائمی شبیه آنفولانزا مثل خستگی، ضعف عمومی و تب دارید ممکن است از نشانه‌های زخم معده باشند. از دیگر نشانه‌های شایع‌ زخم معده می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • نفخ
  • رنگ‌پریدگی پوست
  • دل‌درد شدید
  • استفراغ (خونی)
  • کاهش وزن بدون دلیل مشخص
  • مدفوع تیره و سیاه‌رنگ
  • سرگیجه
  • سختی تنفس
  • احساس خستگی بی‌دلیل

خاصیت مصرف زردچوبه با عسل

درمان زخم معده در طب سنتی

زخم معده ناشی از عفونت را می‌توان با تجویز آنتی‌بیوتیک درمان کرد، اما درمان زخم معده‌ای که به خاطر زیاده‌روی در مصرف داروهای ضدالتهابی غیرکورتونی به ‌وجود آمده فرق می‌کند. یا باید مصرف این داروها را کم کرده یا قطع کنید و یا اینکه سراغ درمان جایگزین بروید. طب سنتی راهکارهای مناسبی برای درمان خانگی زخم معده دارد که از میان آن‌ها می‌توان به این موارد اشاره کرد:

رژیم غذایی سالم حاوی ویتامین، سبزیجات و غلات سبوس‌دار

مصرف غذاهای حاوی پروبیوتیک

پرهیز از خوراکی‌ها و نوشیدنی‌هایی که درد معده‌تان را تشدید می‌کنند.

تغییر داروی مسکن با مشورت با پزشک

کنترل استرس و انجام ورزش روزانه و پیاده‌روی

منع مصرف دخانیات

خواب کافی.

طب سوزنی یکی از روش‌های توصیه‌شده در طب سنتی است که در کنار درمان خانگی زخم معده توصیه می‌شود. طب سوزنی طبع بدن را اصلاح کرده و اسید معده را کاهش می‌دهد. افرادی که مزاج گرم و خشک دارند معمولاً اسید معده غلیظ‌تری هم دارند. برای کنترل ترشح اسید معده، متخصصان طب سنتی مصرف روغن زیتون و روغن بادام بعد از غذا را تجویز می‌کنند. یکی از توصیه‌های طب سنتی برای درمان خانگی زخم مری یا زخم اثناعشر مصرف ترکیب زیر است:

  1. یک پیمانه برنج را با نیم‌ پیمانه جو پوست‌کنده بپزید.
  2. نیم پیمانه نشاسته را در آب سبوس گندم حل کنید.
  3. ۵ گرم کتیرا و ۵ گرم صمغ عربی به این ترکیب اضافه کرده و در نهایت میل کنید.

درمان خانگی زخم معده و مری

در اینجا چند روش متداول درمان خانگی برای زخم معده را آورده‌ایم که با رعایت آن‌ها می‌توانید مشکلات ناشی از این زخم گوارشی را برطرف کنید:

۱. استفاده از پروبیوتیک‌ها

موجودات زنده‌ای که کارشان ترمیم توازن باکتری‌های دستگاه گوارشی و کمک به سلامت روده است. پروبیوتیک‌ها با کاهش تعداد باکتری‌های عامل زخم معده می‌توانند سرعت بهبودی را بالا ببرند و نشانه‌های این بیماری را کاهش دهند. ماست، مواد غذایی تخمیری و مکمل‌های پروبیوتیک منبع تأمین این موجودات زنده هستند. مواد غذایی تخمیری سرشار از میکروب‌هایی مثل قارچ‌ها، مخمرها و باکتری هستند که تعادل میکروبیوم روده را برقرار می‌کنند. مصرف خوراکی‌های تخمیری کلم‌ ترش، کفیر، کیمچی، میسو و تمپه برای درمان خانگی زخم معده و مری توصیه می‌شود.

۲. درمان خانگی زخم معده و میکروب معده با عسل

عسل شیرین‌کننده طبیعی است که برای درمان خانگی بیماری‌های مختلف، تسریع بهبود زخم‌های پوستی، سوختگی و جراحات تجویز می‌شود. یکی از روش‌های درمانی پرطرفدار در طب سنتی، درمان خانگی زخم معده با عسل است که به خاطر ویژگی ضد میکروب هلیکوباکترپیلوری آن است. وجود این خاصیت ضد میکروبی در عسل «مانوکا»  باعث شده که برای درمان خانگی زخم معده و مری کاربرد زیادی داشته باشد. عسل علاوه بر قابلیت درمانی که دارد، می‌تواند ریسک ابتلا به زخم معده و مدت‌زمان بهبودی را کاهش دهد.

۳. درمان خانگی زخم معده و میکروب با زنجبیل

در طب سنتی، زنجبیل به ‌عنوان دارویی با قابلیت محافظت از دستگاه گوارش شناخته شده که برای درمان بیماری‌های گوارشی مثل نفع، یبوست و گاستریت (التهاب معده) توصیه می‌شود. برای درمان خانگی زخم معده ناشی از  لیکوباکترپیلوری هم می‌توان روی زنجبیل حساب باز کرد، به‌ علاوه اینکه درمان خانگی مناسبی برای پیشگیری از زخم‌ معده ناشی از مصرف داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی به ‌شمار می‌آید.

برای تهیه شربت زنجبیل کافی است یک قاشق چای‌خوری پودر زنجبیل خشک (دو قاشق چای‌خوری زنجبیل زنده شده) را با آب جوش داخل قوری بریزید و اجازه دهید که پنج دقیقه روی حرارت غیرمستقیم و ملایم دم بکشد. بعد با عسل یا نبات میل کنید. می‌توانید چای زنجبیل را به‌ صورت سرد مصرف کنید.

همه چیز در مورد آلزایمر و راه های پیشگیری از آن 

۴. زردچوبه

ترکیب مفید کورکومین موجود در زردچوبه که خاصیت ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد باعث شده که این ادویه زردرنگ و پرمصرف در هند و جنوب آسیا روش مفید پیشگیری و درمان خانگی زخم معده باشد.

۵. درمان خانگی زخم معده با سیر

خاصیت ضد میکروبی و ضد باکتریایی سیر، این افزودنی محبوب را به یکی از روش‌های پرطرفدار درمان خانگی مبارزه با عفونت تبدیل کرده است. مصرف سیر از پیشروی زخم‌ها جلوگیری می‌کند به ‌علاوه اینکه روند بهبودی را هم تسریع می‌بخشد. مهم‌ترین ویژگی سیر پیشگیری از رشد باکتری عامل زخم معده است. برای درمان زخم معده طب سنتی مصرف دو بار در روز دو حبه سیر همراه وعده غذایی برای مقابله با اثرات هیلوباکترپیلوری توصیه می‌شود.

۶. درمان خانگی زخم معده با فلاونوئیدها

فلاونوئیدها ترکیبی از دسته پلی‌فنول‌ها و عامل رنگ میوه‌ها هستند. پلی‌فنول‌ها برای درمان زخم معده و بهبود مشکلات گوارشی مثل اسهال و اسپاسم توصیه می‌شوند. خاصیت آنتی‌اکسیدانی موجود در فلاونوئیدها باعث افزایش مخاط معده شده و اجازه رشد به هیلکو باکتر پیلوری نمی‌دهد. این یعنی با مصرف فلاونوئیدها که در میوه‌هایی مثل گیلاس، لیمو، بلوبری، سیب، پرتقال، و آجیل هستند می‌توانید از لایه مخاطی دیواره معده در مقابل زخم معده محافظت کنید.

۷. درمان خانگی زخم معده و اسید معده با موز سبز

در طب سنتی برای درمان خانگی زخم معده روی مصرف موز سبز یا نارس تأکید شده است. لوکوسیانیدین، فلاونوئید موجود در موز سبز است که میزان مخاط معده را بیشتر کرده و با کاهش مقدار اسیدی بودن معده از ایجاد زخم جلوگیری می‌کند و علائم را بهبود می‌بخشد.

۸. درمان خانگی زخم معده با شیرین‌بیان

شیرین‌بیان از جایگاه ویژه‌ای در طب سنتی دارد و مصرف ریشه خشک آن از زخم معده جلوگیری می‌کند.

۹. درمان خانگی زخم معده با بابونه

بابونه از جمله گیاهان دارویی است که علاوه بر درمان استرس‌های خفیف، التهاب و اسپاسم روده، خاصیت ضد زخم دارد و برای درمان خانگی زخم معده توصیه می‌شود.

۱۰. درمان خانگی زخم معده با آلوئه‌ورا

آلوئه‌ورا خاصیت ضد التهابی دارد و برای التیام زخم‌ها مفید است.

۱۱. درمان خانگی زخم معده با آب کلم

پیش از تولید آنتی‌بیوتیک از آب کلم برای درمان خانگی زخم معده استفاده می‌شد. وجود ویتامین C موجود در آب کلم از عفونت هلیکوباکتر پیلوری پیشگیری و باعث بهبود آن می‌شود. آب کلم برای جلوگیری از زخم‌های گوارشی از جمله زخم معده هم توصیه می‌شود.

۱۲. درمان خانگی زخم معده با کُندر

کُندر داروی گیاهی قوی ضد زخم با فعالیت ضد باکتریایی است که در طب سنتی برای درمان اختلال روده و زخم معده توصیه می‌شود.

خوردن پیاز برای این دسته از افراد سم است! 

۱۴. درمان خانگی زخم معده و مری با شنبلیله

مصرف چای گیاهی شنبلیله اثر خنک‌کنندگی روی بدن دارد و باعث تشکیل غشای مخاطی محافظ دیواره معده و روده می‌شود. به ‌علاوه اینکه زخم معده را هم التیام می‌دهد. برای تهیه چای گیاهی شنبلیله کافی است دانه این گیاه را داخل آب بریزید و مثل به‌دانه اجازه بدهید که لعاب بدهد. سپس میل کنید.

۱۵. درمان خانگی زخم معده و مری با نارگیل

خاصیت ضد باکتریایی موجود در نارگیل باعث شد که آب و شیر نارگیل به یکی از مواد غذایی عالی برای درمان خانگی زخم معده و بهبود التهاب زخمی تبدیل شود.

 

آیا این خبر مفید بود؟
بر اساس رای ۹ نفر از بازدیدکنندگان

ارسال نظر