افسردگی چیست؟، نشانه های افسردگی کدامند؟
غول افسردگی در کمین است | شناخت عوامل و نشانه های افسردگی
افسردگی، یک اختلال شایع اما جدی در جامعه امروز است، در نتیجه شناخت عوامل بروز و نشانه های افسردگی بسیار مهم است.
افسردگی منجر به برهم خوردن زندگی طبیعی فرد و ایجاد احساسات منفی مانند غم، اضطراب، ناامیدی و عصبانیت در فرد میشود. افسردگی بر فکر، احساس و عمل فرد تأثیر گذاشته و زندگی وی را مختل میکند. درصورتیکه علائم شایع افسردگی بیش از دو هفته در فرد ادامه داشته باشد بهتر است که به روانپزشک مراجعه کرده و درخواست کمک کند. مهم است که افراد دچار افسردگی بدانند که علائم و احساسات فعلی آنها تنها به خاطر بیماریشان هستند و نه خود واقعی آنها. مهم نیست که چقدر احساس ناامیدی، یاس و افسردگی میکنید؛ با درک علل و درمان آن میتوانید اولین قدم برای داشتن احساس بهتر و غلبه بر مشکلات را بردارید.
افسردگی چیست؟
احساس ناامیدی و غم در برخی مواقع، جزوی از زندگی طبیعی انسان است اما وقتی عواطفی مانند ناامیدی و ترس با گذشت زمان در فرد از بین نروند و تشدید شوند ممکن است فرد دچار افسردگی شود. افسردگی نهتنها باعث داشتن احساس غم و اندوه در تمامی مراحل زندگی فرد میشود بلکه توانایی وی در پاسخ به مشکلات زندگی، انجام فعالیتهای روزانه و عملکرد جسمی و عقلانی را تحتالشعاع قرار داده و در خوردن، خوابیدن و لذات زندگی فرد اخلال ایجاد میکند تا حدی که حتی گذراندن یک روز معمولی نیز برای وی سخت و طاقتفرسا میشود. درحالیکه برخی افراد افسردگی را تحت عنوان «زندگی در سیاهچاله» یا داشتن عذاب همیشگی تفسیر میکنند برخی احساس بیجانی، خالی بودن و بیتفاوتی میکنند. افسردگی ممکن است منجر به عصبانیت و بیقراری شده و میزان طاقت افراد در برابر مشکلات را بسیار کم میکند. در صورت عدم درمان، افسردگی ممکن است منجر به بروز اختلالات شدید جسمی و روحی در فرد شود.
انواع افسردگی و میزان شدت آن
افسردگی به اشکال و فرمهای مختلفی درمیآید. در حالیکه تشخیص افسردگی پیچیده است، دانستن اینکه بیمار به کدام نوع افسردگی مبتلا شده است به مدیریت علائم توسط متخصص و ارائه بهترین راهکار کمک شایانی میکند. انواع افسردگی بر اساس نوع و شدت عبارتند از:
افسردگی خفیف تا متوسط
افسردگی خفیف، شایعترین نوع افسردگی است. این نوع از افسردگی میتواند در زندگی روزمره فرد اختلال ایجاد کرده و شادی و انگیزه فرد را از بین ببرد. این علائم معمولاً برای افسردگی متوسط، شدت بیشتری پیدا کرده و به کاهش اعتمادبهنفس و عزتنفس بیمار منجر میشود.
افسردگی دورهای مزمن (کجخلقی یا دیستایمی)
دیستایمی نوعی افسردگی مزمن ولی درجه پایین است. در این مدل از افسردگی، فرد معمولاً احساس خفیف و دائمی افسردگی را داشته و گاهبهگاه نیز علائم آن کاملاً برطرف میشود. علائم افسردگی دیستایمی شدید نیست اما دوره ابتلای آن طولانی است (۲ سال یا بیشتر). در این مدل از افسردگی، علائم بهگونهای با زندگی فرد آمیخته میشوند که فرد حس میکند بیحال و بیحوصله بودن جزوی از شخصیت وی است و همیشه روحیه ضعیفی داشته است. برخی افراد در کنار افسردگیهای دورهای ممکن است دچار افسردگی مضاعف نیز شوند که در صورت عدم درمان ممکن است هر دوره از افسردگی مزمن تا ۶ ماه نیز افزایش یابد.
افسردگی شدید
افسردگی شدید از انواع نادر افسردگی است که با علائم شدید و بیامان همراه است. در صورت عدم درمان، افسردگی شدید میتواند منجر به مختل شدن زندگی فردی و اجتماعی فرد و حتی آسیب جسمی به وی شود.
افسردگی غیرمعمول یا آتیپیک
افسردگی آتیپیک زیرمجموعه افسردگی معمول ولی با الگوی رفتاری خاص است. این نوع از افسردگی بهتر به روشهای درمانی و دارو پاسخ داده و شناسایی آن در مراحل ابتدایی منجر به درمان سریع آن میشود. افراد مبتلا به افسردگی آتیپیک در برخورد با یک اتفاق خوب یا بودن در جمع دوستان، یک احساس خوشی موقت را تجربه کرده و بعد از آن مجدد به مود ناراحت خود برمیگردند. علائم شایع دیگر افسردگی غیرمعمول شامل افزایش وزن، افزایش اشتها، خواب بیش از حد، احساس سنگینی در دستوپا و حساسیت فرد به طرد شدن توسط دیگران است.
افسردگی فصلی
در برخی افراد همزمان با شروع زمستان و کوتاه شدن ساعات روز، نوعی از افسردگی با نام افسردگی فصلی بروز میکند. افسردگی فصلی یا اختلال عاطفی فصلی، حدود ۱ تا ۲درصد افراد جامعه بهویژه زنان و جوانان را تحت تأثیر قرار میدهد. فرد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی، در هنگام زمستان حس میکند که به شخص دیگری تبدیل شده و دائماً علائمی مانند ناامیدی، غم، استرس و بیحالی را تجربه میکند.
افسردگی پس از زایمان
این نوع از افسردگی معمولاً از افسردگی معمول، جدیتر بوده و به طور معمول علائم آن طی دو هفته بعد از زایمان بروز میکند. زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان در دوران بارداری نیز دچار افسردگی شدید و علائمی مانند غم و اندوه، اضطراب و بیحوصلگی هستند که با زایمان این علائم تشدید شده و انجام مراقبتهای روزانه خودشان و نوزاد را برای آنها سخت و طاقتفرسا میکند.
افسردگی سایکوتیک
افسردگی سایکوتیک شدید زمانی رخ میدهد که فرد دارای یک بیماری شدید روانی مانند توهم در کنار افسردگی خود باشد. این توهمات میتوانند شامل شنیدن یا دیدن چیزهایی که بقیه نمیبینند، توهم انجام گناه بزرگ و توهم داشتن فقر یا بیماری باشند.
مهم ترین علائم افسردگی کدامند؟
علائم افسردگی در افراد مختلف متفاوت است اما نکات مشترک زیادی در بین آنها وجود دارد که میتواند برای تشخیص راهبردی باشد. بسیاری از این موارد در بیشتر وقتها جزو روند طبیعی زندگی فرد هستند اما هرچه این علائم شدیدتر باشد، قویتر باشد و ماندگاری بیشتری داشته باشد خطر ابتلا به افسردگی در فرد افزایش مییابد. ۱۰ علامت شایع افسردگی عبارتاند از:
داشتن احساس ناتوانی و ناامیدی شدید: این احساس که هیچچیز در زندگی وی بهتر نخواهد شد و هیچ کاری هم برای بهبود این شرایط نمیشود کرد.
از دستدادن علاقه برای انجام فعالیتهای روزانه: بیمار هیچ حسی نسبت به فعالیتهایی که قبلاً وی را خوشحال میکرده ندارد و نسبت به عادات، سرگرمیها و حتی رابطه جنسی هیچ لذت و حس خوبی ندارد.
تغییر اشتها و وزن: کاهش قابلتوجه و یا افزایش بیش از حد وزن در یک فاصله یکماهه (تغییرات بیش از ۵درصد وزن) میتواند یکی از علائم هشدار دهنده شروع افسردگی باشد.
تغییرات در روتین خواب: بیخوابی و یا خوابیدن بیش از حد بهخصوص بیدار ماندن تا صبح و خوابیدن تمام روز در افراد دارای افسردگی بسیار شایع است.
عصبانیت یا تحریکپذیری شدید: با شروع افسردگی، فرد به شدت حساس و کم طاقت میشود و دائماً احساس خشم، اضطراب و بیقراری میکند. هر دلیل کوچکی میتواند شروع یک عصبانیت برای وی باشد و همیشه در حال بحث و جدل است.
از دستدادن انرژی: احساس خستگی، کندی و ناتوانی بدن. ممکن است فرد در اعضای بدنش احساس سنگینی کند و حس کند حتی برای انجام کارهای کوچک نیز خسته است.
احساس بیفایده بودن: بیمار دائماً در حال انتقاد از خود و مقصر دانستن خود در تمامی اتفاقات زندگیاش است.
رفتارهای خطرناک: فرد ممکن است درگیر مشکلاتی مانند سوءمصرف مواد، قمار، رانندگی خطرناک یا ورزشهای خطرناک شود.
عدم توانایی تمرکز: فرد افسرده در متمرکز کردن حواس خود، به خاطر سپردن کارها و تصمیمگیری دچار مشکل میشود.
دردهای بدون علت قبلی: افسردگی باعث بروز دردهای جسمی بیدلیل مانند سردرد، کمردرد، درد عضلات، معده درد و گرفتگی ناگهانی ماهیچهها میشود.
ارسال نظر