خواص بادرنجبویه | عکس بادرنجبویه | فواید گیاه بادرنجبویه
خواص فوق العاده گیاه بادرنجبویه + طبع و نحوه مصرف
از خواص بادرنجبویه میتوان به آرام بخشی، ضد نفخ، تقویت کننده قلب و مغز ، رفع کننده اختلالات گوارشی و خواب آور ملایم اشاره کرد.
گیاه بادرنجبویه از خوش طعم ترین و مفید ترین گیاهان موجود در جهان است. دمنوش بادرنجبویه به طور کلی یک نوشیدنی گیاهی بی خطر و سالم است. تحقیقات آزمایشگاهی نشان داده است، که گیاه بادرنجبویه دارای خواص ضد التهابی ، ضد میکروبی و ضد سرطانی است.
گیاه بادرنجبویه همچنین از پوشش معده محافظت می کند و چربی اضافی بدن را از بین می برد. بادرنجبویه همچنین به عنوان یک دارو برای بهبود بی خوابی ، تسکین درد و تقویت ایمنی استفاده می شود.
طبع بادرنجبویه
طبع و مزاج بادرنجبویه سرد و خشک است و صمغ عربی و کندر مصلح و بهبود دهنده خواص و مزاج بادرنجبویه هستند
ظاهر گیاه بادرنجبویه
بادرنجبویه گیاهی است از خانواده نعناع ، پر شاخه و پر پشت به ارتفاع ۳۰ تا ۸۰ سانتی متر که بسته به شرایط اقلیمی بیشتر و یا کمتر هم می شود. برگ ها قلبی شکل، متقابل و دندانه دار با دندانه های فاصله دار از هم هستند. ساقه این گیاه مانند سایر گیاهان خانواده نعناعیان چهار گوش و مستقیم است. ریشه ها به رنگ قهوه ای و از روی استولون ها خارج می شوند. گل ها به رنگ سفید و به تعداد ۶ تایی در محور برگ ها ظاهر می شوند. میوه آن چهار فندقه ای و به رنگ قهوه ای است. قسمت مورد استفاده این گیاه برگ و سر شاخه های جوان آن است. گیاه بومی مناطق مدیترانه شرقی است و در مناطق مدیترانه ای و آسیای غربی شمال آفریقا و ایران می
1 تا 0.2 درصد اسانس دارد که بیشترین قسمت آن را ترکیبات اکسیژنه ای مانند سیترال (a وb)، اکسید کاریوفیلن و استات اوژنول تشکیل می دهند. فلاونوئید هایی مانند لوتئولین، ترپنوئید ها و تانن ها و همین طور از جمله مواد تشکیل دهنده آن می توان به سیترال،سیترونلال، ژرانیول ، ژرانیال، لینالول و بتا کاریوفیلن اشاره کرد. این گیاه با کاربرد های متنوع خود در زمینه های دارویی (مسکن، ضد درد، کاهنده فشار خون ، ضد نفخ و …) و غذایی (افزودنی به انواع غذاها، طعم دهنده و خوشبو کننده طبیعی انواع نوشیدنی و …) یکی از پرکاربرد ترین انواع گیاهان دارویی می باشد.
خواص بادرنجبویه
- با مقادیر کم، یک داروی باد شکن است ولی مقادیر زیاد آن خاصیت خواب آور ملایم دارد.
- فشار خون را کمی پایین می آورد.
- تقویت کننده قلب و مغز و حواس و باز کننده انسداد عروق مغزی بوده و در رفع کابوس، غش، سکسکه، کاهش سودا و امراض بلغمی و بیماری های کلیه موثر است.
- برای برونشیت به عنوان خلط آور مصرف می شود.
- افزایش دهنده تعریق بدن، ضد ویروس، ضد باکتری، ضد درد، ضد اسپاسم (گرفتگی عضلات) است.
- برگ های بادرنجبویه برای درمان افسردگی و تنش های عصبی مفید می باشد. آرام بخش خفیف، ضد افسردگی و مفرح است. مطالعاتی که در آلمان انجام شده است، نشان می دهد که اسانس بادرنجبویه و به خصوص سیترال آن باعث این آرامش در دستگاه مرکزی اعصاب می شود.
- مصرف دمنوش بادرنجبویه دردهای پیش از قاعدگی و عوارض یائسگی را رفع می نماید.
- برگ های بادرنجبویه محرک دستگاه گوارش است و برای اختلالات معده، تهوع، نفخ، درد شکم و تسکین حالات عصبی مصرف می شود. مخصوصا در افرادی که در هنگام عصبی شدن دچار مشکلات گوارشی می شوند بسیار مفید است.
- برگ های بادرنجبویه برای پایین آوردن تب نیز استفاده می شود.
- گیاه بادرنجبویه سبب کاهش درد های ناشی از میگرن و سر دردهای تنشی می شود.
- مصرف خوراکی دم کرده برگ های بادرنجبویه و یا گذاشتن آن بر روی تب خال باعث بهبود آن می شود.
- روغن بادرنجبویه دارای همان خواص برگ هایش است اما بسیار قوی تر از آن.
- یکی دیگر از مزایای بادرنجبویه تأثیر آن روی آریتمی قلبی است.
- بادرنجبویه تنها یا با ترکیب گیاه سنبل الطیب برای درمان بی خوابی و اضطراب مفید است
موارد منع مصرف بادرنجبویه
- بهتر است اشخاص گرم مزاج بادرنجبویه را نخورند و اگر هم مصرف کردند، برای رفع عوارض آن می توانند از گل بنفشه و سکنجبین استفاده کنند.
- تهوع و گیجی، تحریکات پوستی، در مواردی ناراحتی گوارشی، خستگی عمومی، احساس سنگینی در سر، بی حسی و سپس خواب عمیق و کاهش فشار خون در مصرف بیش از حد اتفاق می افتد. در صورت بروز هر نوع واکنش حساسیتی، باید مصرف این گیاه را قطع کنید. با مشاهده هرگونه عارضه جانبی مصرف بادرنجبویه به پزشک خود اطلاع دهید.
- با توجه به فعالیت ضد تیروئیدی بادرنجبویه، این گیاه نباید توسط افراد مبتلا به اختلالات تیروئیدی مصرف شود.
- خانم های باردار قبل از مصرف منظم بادرنجبویه باید با پزشک مشورت کنند.
شیوه مصرف بادرنجبویه
- بادرنجبویه رایحه ی دل نشینی دارد که شبیه بوی لیمو است. می توانید از آن برای طعم دادن به گوشت و غذاهای دریایی استفاده کنید یا در نوشیدنی های میوه ای بریزید و میل کنید.
- دم کرده بادرنجبویه به این شکل تهیه می شود که ۵ الی ۲۵ گرم گیاه را در یک لیتر آب جوش ریخته و 10 الی 15 دقیقه اجازه می دهند دم بکشد. این دم کرده را نباید جوشاند.
ارسال نظر