مشکل بازار مسکن، خروج بانک ها از بازار مسکن، تاثیر خروج بانک ها از بازار مسکن
بازار مسکن چه مشکلی دارد؟ | تاثیر خروج بانک ها از بازار مسکن
بدلیل افزایش قیمت مسکن بازار املاک زیاد دچار مشکل شدهاست و بانک ها نیز قصد خروج از این بازار را دارند.
افزایش قیمت مسکن نیز در کنار افزایش قیمت ها در کشور به چشم میخورد. طی چند سال اخیر قیمت مسکن به طرز چشمگیری بالا رفته به طوری که خرید خانه برای اکثر افرادی که مالک خانه نیستند بسیار دور از ذهن است؛ علاوه بر آن بخش زیادی از جمعیت کشور حتی از عهده اجاره خانه نیز بر نمیآیند. اکنون نیز دولت در حال بررسی خروج بانک ها از بازار ملک است.
اکنون تهرانیها برای خرید یک خانه ۱۰۰ متری باید درآمد خود به مدت ۴۶ سال پسانداز کنند. بر اساس شاخصهای بینالمللی، این متراژ برای اقامت یک خانواده ۳ تا ۴ نفره مناسب است
به گزارش تجارتنیوز، بانک مرکزی متوسط قیمت خرید و فروش یک متر مربع زیربنای واحد مسکونی را در فروردین سال جاری ۳۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان اعلام کرد. این رقم مربوط به تهران است اما وضعیت در برخی کلانشهرهای دیگر نیز برای ساکنان آنها چندان ساده نیست. در چنین شرایطی تهیه مسکن برای برخی خانوارها به رویا تبدیل شده است.
در چنین شرایطی، کارشناسان و فعالان بازار مسکن، از رکود در این بازار میگویند. فردین یزدانی، کارشناس حوزه مسکن، مشکل اصلی این بازار را نبود تقاضا دانست و بیان کرد: تحولات ۱۰ تا ۱۵ سال گذشته نشان داده است، هرموقع تقاضا و منابع مالی کافی برای خرید وجود داشته باشد، بازار خود حجم تولید را ایجاد میکرده. اما هرموقع وجود نداشته باشد، بازار با رکود مواجه میشود.
او درباره تاثیر عدم عرضه مسکنهای مهر و مسکن ملی بر بازار گفت: انبوهی از مسکن هم که وارد بازار شود تا زمانی که تقاضا و توان خرید وجود نداشته باشد بهصورت مسکن خالی بلااستفاده میماند. کمااینکه هنوز هم واحدهایی از مسکن مهر خالی است.
دلیل حضور بانک در بازار املاک و مستغلات
در چنین شرایطی بیش از ۵۰ درصد دارایی بانکها را املاک تشکیل میدهند. نتیجه این وضعیت در دوران رکود، عدم توان آنها در نقد کردن دارایی و در نتیجه اضافه برداشت آنها از بانک مرکزی است. این وضعیت به افزایش نقدینگی دامن میزند..
حالا و در حالی که قوانین و مقررات پیشین در این حوزه چندان عملی نشدهاند، چندی پیش وزارت اقتصاد، سرمایهگذاری بانکها در حوزه املاک و مستغلات را ممنوع اعلام کرد.
یزدانی درخصوص حضور بانکها در عرصه املاک و مستغلات بیان کرد: یکی از دلایل گسترش نقش بانکها در حوزه مسکن این است که املاک و مستغلات آنها اموالی بوده است که بهدلیل عدم وصول مطالبات از بدهکاران دریافت کردهاند. بنابراین چارهای بهجز ورود به این بازار نداشتهاند.
او دراین مورد ادامه داد: خروج بانکها از این بازار به دو معنی است، یکی اینکه سرمایهگذاری جدیدی انجام ندهند یا سرمایهها را نقد کنند. بخش دیگر به این معنی است که اموال ضبط شده را با هر قیمتی بفروشند که منطقی نیست.
تاثیر خروج بانکها بر بازار
این کارشناس درمورد تاثیر خروج بانکها بر بازار گفت: تاثیر زیادی در بازار ندارد زیرا سهم اینها از بازار زیاد نیست. ولی ممنوعیت سرمایهگذاری بانکها از نظر من میتواند اقدام مناسبی باشد.
یزدانی درخصوص جایگزین بانکها در بازار مسکن توضیح داد: بخشی نهادهای غیردولتی و بخش عمومی هستند. ورود آنها در ساختار فعلی چندان تفاوتی به حضور بانکها در این عرصه ندارد.
او گفت: ولی بهطور کلی ممکن است با خروج آنها جایگزین مناسبی وجود نداشته باشد. باتوجه به اینکه سرمایهگذاری درحوزه به دلیل سود پایین جذابیتی برای بخش خصوصی ندارد.
ارسال نظر