گوشی | عوارض استفاده از گوشی | رابطه گوشی و بی خوابی
قبل خواب با گوشی کار نکن! | چی میشه اگه موقع خواب گوشیتو چک کنی؟
نور تلفن همراه چه تاثیری بر روی مغز و بدن ما می گذارد؟ این نگرانی بسیاری از ما به خصوص والدینی است که دوست دارند فرزندانشان را به استفاده کمتر از گوشی متقاعد کنند.
اگر شما هم جز آن دسته از افرادی هستید که تا پایان شب و حتی در رختخواب گوشی از دستتان نمی افتد، باید این مطلب را بخوانید. ممکن است فکر کنید نگاه کردن به صفحه گوشی، یک عادت بیخطر است اما مطمئن باشید که تاثیر زیادی در سلامتی شما خواهد گذاشت. متخصصان خواب این عادت را مورد بررسی قرار دادند و ۳ دلیل کلی را برای عدم استفاده از گوشی، هنگام خواب بیان کردند.
وقتی به صفحه نمایش اسمارتفون خیره میشوید، چشمان خودتان را در معرض جریانی از فوتونها قرار میدهید که به مغز شما میگویند، بیدار باشید.
۱ اگر این علائم را دارید به پزشک مراجعه کنید
۱- تکنولوژی مغز شما را بیدار نگهمیدارد:
اکثر شبکهها و رسانهها به گونهای برنامه ریزی شدهاند تا مغز شما را فعال نگهدارند. حتی چک کردن یک نوتیفیکیشن هنگام خواب، این توانایی را دارد تا ذهن شما را ساعتها درگیر کند و لذت یک خواب عمیق را از شما بگیرد.
۲- نور آبی که از صفحه گوشی ساطع میشود، هورمونهای شما را برای خواب، تحت تاثیر قرار میدهد:
نور آبی صفحه تلفن هوشمند، روی مغز و هورمونهای شما تاثیر منفی خواهد گذاشت. برای مثال ملاتونین، هورمونی که روند خواب و بیداری شما را کنترل می کند، در هنگام خواب افزایش مییابد. تحقیقات نشان داده که این نور تاثیر مستقیم در سرکوب و کاهش این هورمون دارد. با کاهش این هورمون کیفیت خواب شما در شب افت کرده و در طی روز بعد خستگی و کسالت را تجربه خواهید کرد.
۳- مطالبی که قبل از خواب میخوانید، میتواند در چرخه خواب شما اختلال ایجاد کند:
به طور عمومی، فرآیند خواب با چرخهای به نام REM تکرار میشود. مغز شما برای انجام این فرایند باید خالی از اضطراب، نگرانی و یا هر گونه هیجانی باشد. وقتی مطلبی را میخوانید، حتی اگر آن مطلب شما را به وجد آورد، ذهن شما را درگیر خواهدکرد و این مانع از آغاز یک چرخه خواب بی نقص خواهدشد.
اگر شما هم به استفاده از تلفن هوشمند قبل از خواب عادت دارید، فقط کافیست یک ساعت قبل از اینکه بخوابید، موبایلتان را خاموش کنید و یا آن را در اتاق دیگری بگذارید. به مرور میتوانید ببینید که خواب بهتری دارید و در طول روز احساس خستگی نمیکنید.
و اما ویدیوی زیر را حتما ببینید تا برای قبل خوابتان برنامه ریزی جدید داشته باشید.
دکتر سیگل پس از سالها کار و مطالعه روی ذهن افراد در آخر شب و فعل و انفعالاتی که میان ذهن و اسمارتفون پیش از خواب میافتد؛ واقعیتهای جالبی را بیان کرده است و مردم را متوجه آسیبهای استفاده از صفحهنمایشها در رختخواب میکند.
«ملاتونین» یک هورمون در بدن انسان برای تنظیم چرخه خواب و بیداری است. هنوز به طور کامل تاثیرات هورمون «ملاتونین» کشف نشده، ولی در همین حد معلوم شده است که وقتی ما این هورمون را دستکاری میکنیم، بیخوابی سراغمان میآید. بدن انسان به طور طبیعی وقتی خورشید غروب میکند و تاریکی اتفاق میافتد، شروع به تولید هورمون ملاتونین میکند. تولید ملاتونین مکانیزم خوابآلودگی را در بدن فعال میکند و افراد هرچه به آخر شب نزدیکتر میشوند احساس خوابآلودگی بیشتری دارند تا این که سراغ اسمارتفون یا صفحهنمایشهای دیگر میروند. صفحهنمایشها به بدن این پیام را میرسانند که هنوز وقت خواب نشده است و تولید ملاتونین را کاهش میدهند. این جا است که بیخوابی سراغ انسان میآید و هرچه بیشتر از اسمارتفونها استفاده کند، سطح ملاتونین در بدن کمتر میشود. این وضعیت چه آسیبی به بدن میرساند؟ خواب موجب آرامش سیستم عصبی و نورونهاست. نورونهایی که در طول روز فعال بودند، با خواب به استراحت میپردازند یا غیرفعال میشوند.
وزن زیاد، سمهای باقی مانده و کاهش قدرت ذهن
تا این جا فقط موضوع بی خوابی بررسی شد، اما دکتر سیگل راز دیگری را فاش میکند. فعالیت نورونها در بدن انسان به تولید «سلولهای گلیال» منجر میشود، نوعی ماده سمی که به مرور خستگی به همراه دارند. وقتی گفته میشود مردم به هفت تا هشت ساعت خواب خوب و با کیفیت نیاز دارند؛ به این دلیل است است که تمام سمهای سلولهای گلیال از بین بروند. وقتی کمتر میخوابیم؛ هنوز مقداری سم گلیال در بدن و سلولها برای روز بعد باقی مانده است. البته برخی از مردم به طور ژنتیکی به خواب کمتری نیاز دارند، ولی عمده مردم باید هفت تا ۹ ساعت در طول روز بخوابند تا روز بعد را سرحال و با نشاط آغاز کنند. در هر صورت به بیخوابی خود افتخار نکنید، وقتی میگویید «من سه شبانهروز است که نخوابیدم»، تحسینبرانگیز نیست. این فرد فقط ذهن خود را مختل کرده و قدرت و مهارتهای آن را از کار انداخته است.
افزون بر این، بیخوابی روی سطح ترشح انسولین هم تاثیرگذار است. وقتی بدن انسان بیشتر انسولین ترشح میکند، اشتها و میل به غذاخوردن بیشتر میشود که در نتیجه آن شاهد وزن بیشتر و سوخت و ساز کمتر یا نامناسب بدن هستیم. به توصیه دکتر سیگل، دست کم فاصله میان استفاده از گوشی و خواب باید یک ساعت باشد. این مدت زمان اجازه میدهد به طور طبیعی سطح مناسبی از هورمون ملاتونین به مغز برسد و بدن را برای خواب و استراحت طولانی آماده کند.
در یک کلام «صفحه نمایشها آخر شب خاموش باشد.»
ارسال نظر