معرفی کاخ سعد آباد تهران
کاخ سعد آباد تهران | معرفی و تاریخچه ی موزه های سعدآباد
کاخ سعدآباد در شمالیترین منطقه تهران و در دل کوهپایههای سرسبز و خوش آبوهوا بنا شده است. این مجموعه با وسعت زیاد خود انواع عمارتها، کاخهای کوچک و بزرگ، باغها و محوطههای سرسبز را دربرمیگیرد.
ویکی گردی:
مجموعه باغ موزه کاخ سعدآباد یکی از مشهورترین و پربازدیدترین جاذبه های تهران است که دارای بناها و باغهای فوق العاده زیبایی است. این کاخ مثل کاخ یاقوت دارای معماری اروپایی است. وسعت این مجموعه به قدری است که برای بازدید از همه بخشهای آن نیاز به صرف ساعتها زمان است و بزرگترین کاخ در بین کاخ های تاریخی تهران، است. برای آشنایی کامل با این سند زنده تاریخی به معرفی کاخ سعدآباد و بخشهای مختلف آن میپردازیم.
تاریخچه کاخ سعدآباد
کاخ سعدآباد در دوره سلطنت شاهان قاجار ساخته و به مرور زمان تکمیل شده است. این کاخ زیبا در یکی از منطق خوش آبوهوا و کوهپایهای تهران قرار دارد. قدمت یکی از قدیمیترین بناهای موجود در این مجموعه را متعلق به دوران سلطنت احمدشاه قاجار میدانند. کاخ سعدآباد در دوره قاجار محلی برای سکونت تابستانی و ییلاقی شاهان این سلسله بود.
با کودتای 1299 کاخ سعدآباد به تصرف خاندان اکبری درآمد که در پی آن تغیرات زیادی در آن بوجود آوردند. با گسترش این کاخ و ساخت بناهای مختلف و 14 کاخ بزرگ و کوچک با معماریهای بینظیر، به محلی برای اقامت تابستانی رضاخان تبدیل شد. در این دوره بسیاری از باغها، تپهها و اراضی اطراف کاخ برای وسعت بخشیدن به آن خریداری شد و به مجموعه سعدآباد اضافه شده است. بناها و کاخهای مختلف کاخ سعدآباد، هرکدام به یکی از افراد خاندان پهلوی تعلق داشت که در آن زندگی میکردند.
بعد از انقلاب 1357، کاخ سعدآباد به موزه تبدیل شد و به این صورت در معرض دید عموم قرار گرفت.
معرفی کاخ سعدآباد
کاخ سعدآباد یکی از بزرگترین کاخهای تهران است که در وسط باغهای زیبا بنا شده است. این مجموعه تاریخی منحصربهفرد در شمالیترین منطقه تهران و در مساحتی بیش از 300 هکتار واقع شده است. از این مساحت، در 110 هکتار آن انواع بناها، عمارتها و کاخها قرار دارد و 180 هکتار آن مختص قناتها، باغات و گلخانهها است. دوره ساخت این کاخ به دوره قاجار بازمیگردد و در ابتدا یک سکونتگاه ییلاقی برای پادشاهان قاجار محسوب میشده است. اما در دوران پهلوی شکل تازهای به خود گرفت و وسعت مجموعه سعدآباد نیز چندین برابر وسعت اولیه آن شد. سبک معماری و طراحی این کاخ نیز تلفیقی از معماری سنتی و اصیل ایرانی و معماری اروپایی است. بخشهای مختلف کاخ سعدآباد تهران شامل کاخ سبز، کاخ ملت یا کاخ سفید، موزه نگارستان، موزه برادران امیدوار، موزه خط و کتابت میرعماد، موزه چهرههای ماندگار، موزه ظرف، موزه استاد بهزاد، موزه مردم شناسی، موزه هنرهای زیبا، موزه مینیاتور استاد آبکار، موزه نظامی، موزه آب و... است.
گونههای گیاهی مجموعه کاخ سعد آباد تهران
علاوهبر طراحی و معماری خاص و دقیق، وجود باغهای زیبا و انواع گونههای گیاهی مجموعه کاخ سعدآباد تهران، بر محبوبیت آن در بین گردشگران و بازدیدکنندهگان افزوده است. وجود باغهای میوه، جنگلهای طبیعی، گلخانهها و رودخانه امکان گشتوگذار و دیدن جاذبههای طبیعی و تاریخی را بهصورت توامان برای شما فراهم کرده است. گونههای گیاهی بومی و غیربومی کاخ سعدآباد از تنوع بسیار زیادی برخوردار است. همچنین وجود انواع درختها از جمله درخت چنار که همگی قدمتی چند صد ساله دارند، زیبایی و جذابیت مجموعه سعدآباد را دوچندان کرده است.
معرفی کاخهای مجموعه سعدآباد
کاخ بهمن
از زیباترین و معروفترین کاخها در بین 18 کاخ موجود در مجموعه سعدآباد، میتوان از کاخ بهمن نام برد. این کاخ در دوره پهلوی دوم ساخته شده و به نام بهمن(پسر غلامرضا پهلوی) نامگذاری شده است. کاخ بهمن در کنار در شمالی دربند و روبهروی موزه مردم شناسی واقع شده است. سالهای متمادی این بنا در استفاده سازمان یونسکو در ایران بوده است.
کاخ احمد شاهی
کاخ احمدشاهی از قدیمیترین عمارتهای مجموعه کاخ موزه سعدآباد است که در سال 1297 ساخت آن اغاز شد. این کاخ به کوشک احمدشاهی نیز معروف بوده و در حال حاضر محلی برای بازدید گردشگران است.
کاخ ملکه مادر
کاخ ملکه مادر که به ساختمان جمهور نیز شهرت دارد، جزو آخرین مکانهایی است که رضاشاه قبل از تبعید به جزیره موریس در آن سکونت داشت. اما این کاخ همانطور که از نام آن مشخص است، محل اصلی سکونت و زندگی تاج الملوک مادر رضاشاه بوده است. امروزه از این عمارت بهعنوان مکانی برای پذیرایی از میهمانان خارجی زیرنظر ریاست جمهوری و دولت استفاده میشود.
کاخ شهوند
کاخ شهوند که به کاخ سبز و کاخ مرمر نیز مشهور است، یکی از محبوبترین عمارتهای مجموعه باغ موزه سعدآباد است. این کاخ توسط شخصی به نام میرزا جعفر کاشی و چندی از هنرمندان دیگر در عرض 7 سال ساخته شده است. در ساخت این کاخ از انوع سنگهای مرمر و سبزرنگ استفاده شده که زیبایی چشمنوازی به آن بخشیده است. همچنین وجود انواع گچبریهای بینظیر، آیینهکاری و کاشیکاری بر زیبایی این کاخ افزوده است. کاخ شهوند از نظر موقعیت مکانی در مرتفعترین قسمت باغ قرار دارد و از سمت شمال غربی آن شاهد رشتهکوههای بلند البرز هستیم. دستور ساخت این بنا دوطبقه توسط رضاخان صادر شده است. تالار آیینه، اتاق کار، اتاق انتظار، اتاق خواب، پله ورودی و اتاق غذاخوری از مهمترین بخشهای داخلی کاخ شهوند است.
کاخ ملت
کاخ ملت یا همان کاخ موزه سفید، بیشترین وسعت را در بین انواع کاخهای مجموعه سعدآباد دارد. نمای بیرونی ساختمان آن از سنگهای سفید مرمر است و به همین خاطر به آن کاخ سفید نیز میگویند. این کاخ زیبا که محلی اختصاصی برای استراحت شاه در فصل تابستان بود، دارای 10 تالار تشریفاتی و 54 واحد مختلف است. ساخت این بنا از سال 1310 آغاز شده و به مدت 5 سال به طول انجامیده است. مهندس خرسندی از ایران و مهندس بوریس از روسیه، دو تن از معماران صاحب نامی بودند که نقشه این کاخ زیبا را کشیدهاند. مساحت زیربنای کاخ ملت حدود 5 هزار مترمربع و مساحت زمین آن 2164 متر است. از مهمترین بخشهای داخلی کاخ ملت میتوان به تالار انتظار، تالار پذیرایی، سالن بیلیارد، اتاق فرح دیبا، اتاق کار محمدرضا شاه، اتاق استراحت، تالار تشریفات و تالار نشیمن اشاره کرد. همچنین در دکوراسیون داخلی کاخ ملت شاهد این موارد خواهید بود:
• انواع ظروف زیبا و نفیس از دوران پهلوی و قاجار
• پارچههای قدیمی و ابریشمی مجلل و گران قیمت
• کریستالهای سلطنتی و لوسترهای بزرگ ساخت ایتالیا
• مجسمه چکمههای رضاخان
• مجسمه آرش کمانگیر
• ستونهایی به سبک معماری رومی
• نقاشیهای زیبا یونانی
• فرشهای دستباف ابریشمی
کاخ شمس العماره
یکی دیگر از زیباییهای مجموعه باغ موزه سعدآباد، وجود عمارتی با نام کاخ شمس العماره است. در ساخت این کاخ که به مدت 4 سال به طول انجامیده، تلفیقی از معماری اصیل ایرانی، معماری آلمانی و اروپایی را شاهد هستیم. در ابتدا خواهر بزرگتر محمدرضا شاه در این کاخ سکونت داشت اما بعد از او به محلی برای نگهداری هدایای سلطنتی تبدیل شد. امروز از کاخ شمس العماره بهعنوان موزه لباسهای سلطنتی استفاده میشود که در آن انواع پوشاک و عکسهای دوران قاجار به نمایش گذاشته شده است.
معرفی مجموعه موزههای کاخ سعدآباد
موزه آب
یکی از جذابترین قسمتهای باغ موزه سعدآباد، موزه آب است که بنای قدیمی آن متعلق به دوره قاجار میباشد. در این موزه، تمام مدارک، اسناد و ابزارهای مرتبط با آب مانند وقف نامهها و دفترچه یادداشتهای مختلف وجود دارد. در دیدار از موزه آب کاخ سعدآباد شاهد لوازمی مانند ساعتهای آبی، فنجانهای آبی، برخی لوازم مخصوص حفر چاه، تندیسها و مجمسمههای دانشمندان و آب شناسان و... خواهید بود. موزه آب سعدآباد بهعنوان یک گنچینه ملی ارزشمند به وزرات نیرو واگذار شده است.
موزه استاد بهزاد
کاخ کرباس که درواقع اتاق اختصاصی برای استراحت شاه بوده است، امروزه به نام موزه استاد بهزاد معروف است. ساختمان این موزه مربوط به اواخر دوره قاجار و اوایل دوره پهلوی است. شاه از دوران کودکی و نوجوانی در کاخ کرباس رفتوآمد داشته و بعدها آن را به محلی برای استراحت خود تبدیل کرد. همچنین دفترکار رضاشاه نیز در این کاخ قرار داشت. در صورتی که به مجموعه باغ موزه سعدآباد بروید، میتوانید از این کاخ با عنوان موزه استاد بهزاد دیدن کنید.
موزه چهرههای ماندگار
موزه چهرههای ماندگار در کاخ مخصوص توران همسر رضاشاه و مادر غلامرضا پهلوی قرار دارد. قدمت این بنا مربوط به دوره قاجار است. این کاخ دارای یک باغ بزرگ، دو اندرونی و یک بیرونی است که در آن آثار نفیس و فاخر استاد فرشچیان به نمایش گذاشته شده است. در عمارتهای اندرونی کاخ توران، به معرفی آثار و چهرههای ماندگار جهان پرداخته شده و عمارت بیرونی مخصوص آثار استاد فرشچیان است.
موزه ظروف سلطنتی
موزه ظروف سلطنتی در ساختمانی به مساحت 2600 مترمربع و با دو طبقه قرار دارد. این ساختمان به دستور رضاشاه توسط مهندس فرمانفرمائیان یک از معروفترین مهندسین معمار در ایران ساخته شد. سبک طراحی و معماری ساختمان موزه ظروف سلطنتی کاخ سعدآباد تلفیقی از هنر و معماری ایرانی و فرانسوی است که چشمها را به خود خیره میکند. این عمارت در گذشته متعلق به اشرف پهلوی بوده که بعد از انقلاب اسلامی به موزه ظروف و صنایع دستی قدیمی و نفیس تبدیل شده است.
موقعیت مکانی کاخ سعدآباد
موقعیت مکانی کاخ سعدآباد تهران، به گونهای است که میتوانید بهراحتی با وسیله نقلیه شخصی، مترو، تاکسی و یا BRT برای بازدید از آن اقدام کنید. با هر وسیله و در هر نقطه از شهر تهران که هستید باید ابتدا به میدان تجریش بروید. سپس با استفاده از تاکسیهای خطی و با گذشت مدت زمان کمی به میدان دربند و مجموعه تاریخی و تفریحی باغ موزه سعدآباد برسید.
سخن پایانی
شما با بازدید از مجموعه باغ موزه کاخ سعدآباد هم شاهد معماری و آثار تاریخی خواهید بود و هم از طبیعت زیبای آن لذت خواهید برد.
- راه اندازی مجدد قطار مسافربری تهران - وان از بهمن 1403 + جزئیات
- + معرفی 7 ساحل همیشه بکر و خلوت جنوب برای عکاسی عاشقانه!
- + معرفی معروف ترین غذاهایی که در قشم باید تست کنیم!
- + از کیش سوغاتی چی بخرم؟ | معرفی سوغات خوراکی و غیر خوراکی جزیره کیش
- + هشدار به مسافران: پیش بینی کولاک در این جاده های کشور!
ارسال نظر