همه چیز در مورد حافظیه
حافظیه معروف ترین جای دیدنی شیراز | معرفی حافظیه شیراز
حافظیه از بناهای تاریخی و فرهنگی شهر شیراز است.حافظیه آرامگاه شاعر و ادیب بزرگ کشورمان خواجه شمس الدین محمد حافظ شیرازی از شاعران قرن هشتم است. در این مقاله به همراه عکس، مقبره این شاعر بزرگ را به شما معرفی کرده ایم.
حافظیه یکی از جاهای دیدنی شیراز و از قضا یکی از بهترین جاهای دیدنی شیراز است که حتما باید از آن بازدید کنید.حافظیه از بناهای فرهنگی تاریخی شهر شیراز است و به شما این اطمینان را خواهیم داد که از بازدید حافظیه بسیار لذت خواهید برد و اوقات خوشی را تجربه خواهید کرد. حافظیه در جنوب دروازه قرآن در حاشیه شمالی شیراز و در ابتدای خیابان گلستان واقع شده است.
شیراز کلانشهری در ایران و مرکز استان فارس در جنوب کشور است. شیراز پنجمین شهر بزرگ و پرجمعیت ایران و پرجمعیتترین شهر جنوب کشور بهشمار میرود و به همین علت جاذبه های گردشگری بسیاری برای بازدید دارد.سفر به شیراز خصوصا در فصل بهار از بهترین تجربه هایی است که می توان کسب کرد. به پیشنهاد ما حتما از جاذبه های گردشگری شیراز در اردیبهشت ماه دیدن کنید. جاذبه های گردشگری شیراز درچند شاخه تاریخی،طبیعی،مذهبی و فرهنگی تقسیم می شوند، که در ادامه به شما معرفی خواهیم کرد.
حافظیه
خواجه شمسالدین محمد حافظ شیرازی معروف به لسانالغیب، ترجمان الاسرار و لسانالعرفا، شاعر بزرگ قرن هشتم ایران و یکی از سخنوران نامی جهان محسوب میشود که غزلهای او شهره عام و خاص است.
این مکان که به خاطر قرار گرفتن آرامگاه حافظ در آن، به این نام معروف شده است، در واقع یک مجموعه قبرستان در بخش جنوبی دروازه معروف شیراز، دروازه قرآن است. حافظ که شخصیتی جهانی دارد، هر سال گردشگران داخلی و خارجی بسیاری را برای بازدید به سمت این مجموعه میکشاند و حتی کنسرتهای بزرگی در محیط حافظیه برگزار شده است که از جمله آنها میتوان به کنسرت محمدرضا شجریان در سالهای ۱۳۴۲ و ۱۳۷۰ و کنسرت استاد ناظری اشاره کرد. امروزه با تغییرات بسیاری که از سال ۱۳۸۶ آغاز شد، این مجموعه گسترش یافته است. حافظیه فقط به آرامگاه حافظ محدود نمیشود و بخشهای مختلفی دارد که از معماری و فضای سبز بسیار زیبایی بهره میبرند. آرامگاه خواجه شمسالدین محمد حافظ شیرازی در سال ۱۳۵۴ توسط وزارت فرهنگ و هنر با شماره ۱۰۰۹ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تاریخچه حافظیه:
پس از آنکه روح بلند حافظ (در ۷۹۲ یا ۷۹۱ ه.ق) به ملکوت اعلا پیوست، در خاک باغ مصلی که مأوا و محل گشت و تفرج او بود، در زیر سایه سرو روانی به خاک سپرده شد. ۶۵ سال پس از وفات او (یعنی در سال ۸۵۶ ه.ق.) در زمان حکمرانی میرزا ابوالقاسم گورکانی، استاد و وزیر حکمران گورکانی به نام شمسالدین محمد یغمایی بر فراز قبر حافظ عمارت گنبدی بنا کرد و جلوی آن را حوض بزرگی ساخت که از آب رکن آباد پر میشد.این بنا به فرمان رضاشاه به علیاصغر حکمت، وزیر آموزش و پرورش وقت و برپایهٔ طرحی از آندره گُدار طراحی و بازسازی شد. حافظیه بارها از سوی حاکمان تیموری، صفوی، افشار و زند بازسازی و مرمت شد.سرانجام در سال ۱۳۱۴ ش/۱۹۳۵ م، آخرین اقدام مهم و شایسته توسط وزارت آموزش و پرورش فارس به ابتکار علیاصغر حکمت، وزیر آموزش و پرورش صورت گرفت و ساخت یک بنای جدید ترتیب داده شد. در این طرح، به سبک همان طرح گذشته، حافظیه به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شد. اجرای کامل این طرح تا سال ۱۳۱۷ ه.ش به درازا انجامید.
بخش شمالی حافظیه :
بنای فعلی بهسبک دورهٔ کریمخان زند است.در این شیوه، طرحها ساده میشوند و بیشتر فضاها چهارگوش هستند؛ هندسهٔ این شیوه ساده است بالای سنگ قبر حافظ که یک متر از سطح زمین بلند، و با پنج پله مدور احاطه شدهاست گنبدی بر هشت ستون به ارتفاع ده متر متکی است. قسمت داخلی گنبد پوشیده از کاشیکاری با لعاب پلیکروم است.از سال ۱۳۷۵، کتابخانهای به مساحت ۴۴۰ متر مربع وجود دارد که پیشتر مقبرهٔ قاسمخان والی بوده و حاوی ۱۰٬۰۰۰ جلد کتاب است و از آن بهعنوان مرکز حافظ شناسی استفاده میشود.همچنین در این بخش درختان نارنج و دو حوض بزرگ مستطیلشکل در ضلع شرقی و غربی وجود دارد که آب حوضهای بزرگ در باغ ورودی را تأمین میکند، نیز یک کافهٔ سنتی به مساحت ۳۳۰ متر مربع مساحت وجود دارد که اخیراً ایجاد شدهاست.
بخش جنوبی حافظیه :
بخش جنوبیِ حافظیه، باغ ورودی است که دارای درختان نارنج، دو باغ بزرگ گل، پیادهروها و یک جوی است. در وسط هر باغ یک حوض بزرگ مستطیل شکل قرار دارد.در هر طرف حیاط یک باغچهٔ بزرگ نارنج وجود دارد. دیوار جنوبی و ورودی از نردههای آهنی ساخته شدهاست. مساحت بخش جنوبی، از ورودی باغ تا پلههای تالار میانی، ۹۹۸۵ متر مربع است.
ویژگیهای معماری حافظیه:
یکی از ویژگیهای معماری این مجموعه، غلبهٔ فضا بر جسمِ ساختمان است؛ بهگونهای که با سفارشِ ساختِ ۲۴ ستون دیگر افزونبر ۴ ستون کریمخانی از سوی گدار، تقریباً بخشِ عمدهٔ عملیات اجراییِ ساختمان انجام شد. از این ۲۴ ستونِ جدید، ۸ ستون برای زیر گنبد و ۱۶ ستون برای ایوانِ جداکننده در نظر گرفته شد. گزینشِ مس بهجای فلزاتِ گرانبها برای پوشش سقف، نشان از برگرفتن دل از وابستگیها و دلبستگیهای دنیایی و مادی است که بهمرور زنگار میگیرد. نمای داخلی گنبد، طرحی از گنبد مینا شد. هشت ستون نگاهدارندهٔ گنبد هستند که نشان از سدهٔ روزگار حافظ دارد. عدد بیست ستون در معماریِ ایوان نیز احتمالاً اشاره به سدهٔ احیای حافظیه یعنی سدهٔ بیستم میلادی دارد. بهکارگیری چهار ستونِ کریمخانی و سنگ قبرِ قدیمی و عناصر معماریِ زندیه در طرحِ جدید، نشاندهندهٔ دلبستگی و توجهِ گدار به معماری و روزگارِ حکومت زندیه است.
طراح و معمار حافظیه:
یکی از شرقشناسان بزرگی که همواره به تاریخ و تمدن و هنر ایران عشق می ورزید، «آندره گدار» فرانسوی بود. او که فارغالتحصیل دانشکده هنرهای زیبای پاریس بود، به سال ۱۳۰۷ هجری شمسی به دعوت دولت وقت ایران و بهمنظور ساماندهی ادارهکل باستانشناسی، نگهداری و مرمت بناهای تاریخی، به ایران آمد. وی در طی ۳۲ سال اقامت در ایران و مدیریت اداره کل عتیقات و ریاست دانشکده هنرهای زیبای تهران، از بیشتر آثار تاریخی ایران بازدید کرد و ضمن تهیه فهرستی از آنها، اقداماتی در جهت حفظ، نگهداری و مرمت آنها انجام داد.ساخت و تکمیل بنای حافظیه به شکل امروزی یکی از کارهای بسیار زیبا و ماندگاراندره گدار است که با الهام از معماری اصیل ایرانی و با تکیه بر ذوق و هنر استادکاران هنرمند و با نظارت وی به اتمام رسید.
مشاهیر مدفون در حافظیه :
شماری از افراد سرشناس، شاعران، اندیشمندان، دانشمندان و دیگر افراد برجستهٔ شیراز نیز در کنار آرامگاه حافظ به خاک سپرده شدهاند؛ ازجمله: سید علیاکبر فال اسیری طالب جاجرمی،اهلی شیرازی، میرزا کوچک وصال شیرازی، محمدنصیر فرصتُالدّوله، لطفعلی صورتگر، فریدون تَوَلَّلی، مهدی حمیدی، ناصرالدین سالار، محمدخلیل رجایی، عارف محمدهاشم ذَهَبی، رسول پرویزی، نورُالدّین رضوی سروستانی، علیمحمد مژده، حمید دیرین، سیدعلی مزارعی، محمدباقر اِصْطَهْباناتی، علیرضا شاپور شهبازی، غلامرضا افراسیابی، عبدُالْوَهّاب نورانی وصال، جواد مصلح و حسن امداد.مقبرهٔ قوامُالْمُلک شیرازی و خانوادهٔ وی معروف به قَوامیّه نیز در اینجا ساخته شدهاست.
جایگاه حافظیه :
مقبرهٔ حافظ و پیرامونش، پیشتر با نام «تکیه حافظ» شناخته میشد. حافظیه در جنوب دروازهٔ قرآن در حاشیهٔ شمالی شیراز و در ابتدای خیابان گلستان که قبلاً به «خیابان خرابات» معروف بود واقع شدهاست.
آدرس حافظیه: استان فارس، شیراز، حدفاصل چهارراه ادبیات و چهارراه حافظیه، روبهروی ورزشگاه حافظیه.
تهیه بلیط حافظیه: ورودیه ایرانی 50,000 ریال و برای ورود اتباع خارجی 500,000 ریال.
ساعت بازدید حافظیه: بهار و تابستان 08:00 الی 22:00 و پائیز و زمستان 08:00 الی 19:00.
شماره تماس حافظیه:
071-32284552
ارسال نظر